Søvnproblemer - Carina Behrens, carinabehrens.com

Noe må skje (kampen for å bli et morgenmenneske)

Hver eneste morgen våkner jeg i smerte. Smerte over å måtte stå opp. Det spiller ingen rolle om jeg har sovet fem timer eller ni timer, jeg er så trøtt at det gjør fysisk vondt å åpne øynene. Og jeg aner ikke hva jeg skal gjøre for at det skal bli bedre.

Jeg har prøvd å legge meg tidlig og jeg har prøvd å legge meg sent, jeg har prøvd å ikke spise rett før jeg legger meg og jeg har prøvd å spise rett før jeg legger meg. Jeg har prøvd å legge telefonen min langt unna, slik at jeg blir nødt til å stå opp av sengen for å skru av alarmen, men jeg går bare tilbake til sengen etterpå.

Jeg er som en zombie på morgenen, og det begynner å bli utrolig slitsomt. Derfor har jeg bestemt meg for å ta noen grep, «utfordre» for meg selv, slik at også jeg kan bli et morgenmenneske. Og det er jo så mye enklere å fullføre en utfordring om du har delt den med verden! Så her er jeg, og deler den med verden.

Fra og med i morgen, mandag 28. august, skal jeg stå opp klokken 06:30 hver ukedag – og bli et morgenmenneske.

Det virker kanskje ikke så ille, men for meg, som ofte ender opp med å slumre en time eller lenger, er dette en stor utfordring.

Jeg har gjort litt god gammeldags research, og laget en liste over ting jeg skal gjøre for å få til dette:

 1. Legge telefonen et sted som tvinger meg til å stå opp av sengen for å skru den av.
 2. Drikke vann før jeg legger meg og med en gang jeg våkner.
 3. Legge frem morgendagens antrekk før jeg legger meg.
 4. Være i seng innen klokken 22, og ikke se på noen skjermer etter dette tidspunktet (bortsett fra Kindle, som er skapt for nettopp dette formålet).
 5. Om nødvendig: Telle ned fra 5 og stå opp av sengen når jeg kommer til 1.

Har du noen gode tips til meg? Vær så snill, legg de igjen i kommentarfeltet – jeg trenger all den hjelpen jeg kan få!

Bilde av HS LEE på Unsplash.


Publisert

i

av

Kommentarer

25 kommentarer til “Noe må skje (kampen for å bli et morgenmenneske)”

 1. Stine Friis avatar

  Fy søren jeg må ta noen grep sjæl. Har 07.00 som mål! Tror jeg må begynne å ha kun én alarm, for nå har jeg alarm hvert kvarter, og da er det så lett å vri seg rundt og tenke «ja, men den ringer på nytt om 15 min, null stress». Men når man vet man bare har én alarm må man bare komme seg opp.

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Ja, det er noe med det, altså. Jeg har prøvd å gjøre slik at jeg «kun» kan slumre tre ganger, men jeg ender alltid med å gå inn på telefonen og sette en ny alarm så jeg kan slumre tre ganger til ? NO MORE!

 2. Lise-Marie avatar
  Lise-Marie

  Jeg prøver å tvinge meg opp umenneskelig tidlig en morgen, slik at jeg forhåpentligvis blir kjempetrøtt den kvelden. Da blir det lettere å sovne (for meg i alle fall) og kanskje lettere å våkne tidlig dagen etter. Jeg ser på meg selv som et A-menneske, men akkurat å gå ut av sengen på morningen er HELT jævlig…

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Problemet for min del er liksom ikke at jeg ikke er trøtt på kvelden heller. Sover gjerne innen klokka er 23 hver kveld ? Men om du sliter med å være trøtt, kanskje å gå en lang kveldstur kan hjelpe?

 3. VilFa avatar

  Åh, jeg kjenner meg sånn igjen! Fryktelig frustrerende når kroppen bare nekter å våkne. Det gjør faktisk vondt. Det eneste som hjelper meg er når jeg må stå opp for å rekke noe. Ellers kan jeg glatt sove til 14 om jeg ikke har alarm. Prøver å ikke alltid sove så lenge, men kroppen klarer ikke våkne ordentlig.
  Jeg pleier å ha korte intervaller mellom alarmene slik at jeg ikke klarer å sovne ordentlig imellom dem. 09.00, 09.03, 09.05 osv. Men jeg er ikke skamfull nok til å ikke skru av hele greia hvis jeg først er trøtt nok… Så det er ikke et prima tips fra meg akkurat, men det kan funke :) :)
  Skulle virkelig ønske jeg var et morgenmenneske, for morgenen er egentlig den beste tiden jeg vet så lenge jeg får sitte i fred med kaffekoppen :P

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Ja, det med å ha en plan for hvorfor du må stå opp er nok lurt. For min del har denne planen blitt kaffe og frokost. Hvor lenge det holder i lengden vet jeg ikke, vurderer å begynne å trene på morgenen bare for å måtte stå opp.

 4. Caroline avatar

  Jeg føler meg veldig heldig som er A-menneske. Når klokken ringer er jeg som regel lys våken, og jeg våker ofte rett før klokken ringer faktisk. Haha. Men ja, jeg bør vel være takknemlig for at jeg fungerer fint om morgenen. Verre om kvelden, da er jeg så trøtt at jeg som regel ikke har sjans til å lese i sengen.

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Oi, ja, da er du veldig heldig! Men kjedelig å ikke kunne lese i senga, noen ganger er det så deilig.

 5. maja avatar

  I vanskelige tider må jeg faktisk ty til mamma, som i en periode måtte ringe meg før hun selv dro på jobb. Voksen si…?

  Jeg føler at det fungerer å planlegge hva jeg skal gjøre når alarmen går 06.30. Dette er hva jeg tenker gjentagende (gjerne 5+ ganger) før jeg sovner: Jeg skal gå ut av senga. Skru på lyset. Plukke opp mobilen. Skru av alarmen. Sjekke Instagram….
  Om jeg åpner en app med en gang jeg våkner blir jeg kanskje liggende 15 min ekstra i sengen, men synes det er en bedre løsning enn å forsove seg.

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Haha, jeg hadde en kompis som måtte gjøre det samme med meg en tid, men det sklei ut. Og ja, enig i at å henge på telefonen kan funke. Bedre enn å slumre. For meg har det funket disse første dagene å la telefonen ligge såpass langt unna at jeg MÅ stå opp – og deretter tvinge meg selv til å ikke gå og legge meg igjen.

 6. Victoria avatar

  Oiii, lykke til med det!! ^^ Har dessverre ikke noe tips, men jeg veit at jeg klarer å slutte å slumre når jeg veit jeg må på jobb, da blir det liksom seriøst og må ta meg sammen ^^ Men Bob, ikke ut om morgen, eller er han litt som Tarzan, sover så godt på morgen? Haha :D

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Ja, problemet er bare at jeg slumrer til jeg vet at nå MÅ jeg stå opp, og da er det bare sykt stress, så ender jeg opp med å se helt jævlig ut når jeg kommer på jobb, haha.

   Bob blir alltid enten med meg eller sambo på jobb, så han får turen sin når en av oss drar hjemmefra ?

 7. Angela avatar

  Det eneste som har hjulpet meg er en avtale. Jeg hater livet der og da, men kjøretime kl. 07:15 gjør at jeg MÅ opp. Sommer-rutene på bussen hjalp meg godt med å stå opp 07:45 hver dag, men jeg er helt lik deg. Kan lett stå opp 10/15 min før jeg MÅ dra, fordi jeg er så sliten.

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Ja, det er ikke så dum idé. Vurderer å begynne å trene på morgenen i stedet for ettermiddagen, bare for å ha en grunn til å stå opp. Og så er det jo deilig å slippe å dra på trening ETTER jobb ?

 8. Tine Katrine avatar

  Sover du godt om natten da? Kvaliteten på søvn betyr vel nesten mer enn hvor lenge man sover. Kanskje noe sovepiller hjelper? Er egentlig skikkelig B-menneske selv, men melatonin hjalp meg å få en god rytme og jeg følte meg mer opplagt da jeg våknet.

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Usikker på kvaliteten av søvn, faktisk. Er jo mye lyder utenfor hos oss, spesielt nå som de bygger nye trikkeskinner (håper det bidrar til mindre støy i lengden), men til gjengjeld har vi endelig fått opp gardiner, som gjør rommet mye mørkere. Jeg skal til legen og sjekke alle verdier, og om ingenting dukker opp, så burde jeg kanskje be om noe slags sovepiller ja, bare for å sove godt.

 9. Guro avatar

  Jeg var et skikkelig B-menneske helt til jeg ble student. Nå våkner jeg av meg selv før kl 7, men det tok en liten stund for å få det til. Mitt beste tips er å stå opp til samme tid HVER dag, ikke bare i ukedagene. Jeg vet det er småkjipt i helgen, men det jeg pleier å gjøre da er å kose meg med kaffe/te og en bok eller strikketøy under pleddet i sofaen. Og lage en god og lang frokost etter hvert. Ellers har jeg begynt å ha skjermfri etter kl 20 og hvis jeg absolutt må ta en lur på ettermiddagen, så skal det være max 30 minutter. Lee From America la ut et bra innlegg om søvn og å være morgenfugl i forrige uke en gang. Google it! Og lykke til :D

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Ja, den der «stå opp samme tid også i helgene» tror jeg blir ekstremt vanskelig, gjerne fordi jeg finner på mer i helgene og er ute mye senere da, kanskje med noen/mange øl innabords ? Sover aldri på dagen i hvert fall, så det er ikke noe problem. Men skjermfri etter et visst klokkeslett er kanskje ikke så dumt.

 10. Nina avatar

  Så lurt, burde egentlig gjør det samme selv. Et tips jeg har fått er å ikke legge deg før du faktisk er trøtt, og da klare å sovne innen et kvarter, om du klarer å stå opp tidlig en stund vil kroppen klare å innstille seg på å stå opp tidlig etterhvert, men det blir selvfølgelig vanskeligere om det er mørkt ute når du skal opp. Lykke til!

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Heldigvis har jeg ikke det problemet at jeg ikke er trøtt (selv om jeg har hatt det tidligere), så det går egentlig fint. Men ja, har hørt at om du ikke får sove burde du stå opp etter 15 minutter og gjøre noe annet; gå på do, drikke vann, lese bok. Og så legge deg igjen. Og om du ikke sover etter 15 minutter, gjør det samme igjen. Men, har også lært at du ikke skal se på klokka etter at du har lagt deg, fordi du da gjerne blir mer stressa av å se klokka tikke avgårde, såeh. Ja. Kan alltids telle til 15 i stedet ?

 11. Milla avatar

  I det sista så har eg og slete veldig mye på morgenen. Har ingen gode råd å gi, haha. Men ja, rutiner ska visst hjelpa, seie de :D

  // Tusen takk Carina. Eg blir så glad når du kommentere. Og eg e mær enn villig te å ta ein bloggworkshop ein dag. Det hadde vore moro <3 <3 <3

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Rutiner er kjedelige, men ja, de hjelper faktisk. Har klart meg hele denne uka så langt ?

   Jaaaaaaa, bloggworkshop!!!!!!

 12. Martine avatar

  I FEEL YOU. Jeg er ikke A-menneske, eller B-menneske. Jeg må være noen type U-menneske. Udugelig på morran. Jeg kan seriøst sove 8 gylne timer, og så prøve å stå opp sånn i 10-tiden, men likevel slumre til 13 :):) Det føles helt grusomt når man først kommer seg opp og innser at man har sovet bort hele natten OG dagen.
  Derfor har jeg også bestemt meg for å endre døgnrytmen, og det går ganske greit så langt! Det er nok mest fordi jeg har hat jobb hver morgen de siste to ukene haha, men jeg vil prøve å fortsette med de gode vanene når jeg er tilbake i London.
  Det som har funket for meg er å sove med sovemaske sånn at jeg kan ha gardinene åpne for å slippe inn dagslys, så jeg bare kan røske av sovemasken om morgenen for å våkne til. Jeg har også satt telefonen på ladning i andre ende av rommet hver morgen, og det funker! Da våkner jeg litt til når jeg henter den for å slå av alarmen. Det hjelper også å sette på noe skikkelig glad-musikk med det samme du våkner. Jeg søker opp «morning» på Spotify og velger den første lystige musikken jeg finner.
  Lykke til! Morgener er kjipe, men vi kan klare det <3

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   JA, det der med å legge telefonen langt borte har hjulpet meg aller mest av alt! Har klart å komme meg opp med en gang den ringer HVER dag denne uka ? Skal teste det der med musikken også, høres ikke så dumt ut! Ja, dette kan vi klare ❤️

 13. Elin avatar

  Jeg vil ikke kalle meg selv morgen menneske men jeg har lært meg til å stå opp til en bestemt tid. Nå våkner jeg også mye av meg selv før vekkeklokka ringer. Men jeg har bare på vekkeklokka en gang. Skulle jeg hatt den så den ringte gjentatte ganger hadde jeg aldri kommet opp.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *