Jenter er svake og gutter er gutter

7 kommentarer
Samfunn
Bøg - Carina Behrens, carinabehrens.com

«Du løper som ei jente.»

«Jævla homo.»

«Gutter er gutter.»

«Gutter gråter ikke.»

«Han slår deg bare fordi han liker deg.»

«Vær en mann.»

«Ingen liker en sjefete jente.»

Jeg har villet snakke om dette med kjønnsroller en stund nå, men jeg har liksom ikke hatt noen klar vinkling. Ikke har jeg barn selv, ikke har jeg hatt noen problemer med å identifisere hvilket kjønn jeg er, alt har gått ganske radig. Så hvem er jeg til å snakke om kjønnsroller? Vel, i går fant jeg vinklingen min:

SFO Trondheim - Kjønnsroller i 2016 - Carina Behrens, carinabehrens.com

Dette er et semesterprogram et barn i Trondheim fikk med hjem til foreldrene sine. Denne listen gjelder barn fra 1. til 4. klasse, som går på SFO. Nei, vent, sa jeg barn? Jeg mente gutter og jenter. Det er visst fortsatt veldig viktig å dele opp alt i kjønn, fortsatt.

Jeg diskuterte denne med en kompis på Twitter, og vi sto på totalt ulike sider av saken. Han mente at dette var gjort i beste mening og at vi som reagerte på det var et «hylekor». Jeg mente at dette kunne vært løst på en helt annen måte. Som for eksempel å la barna velge aktiviteter selv etter hva de var interessert i.

Det kan godt hende at dette virkelig var gjort i beste mening av noen svært umoderne, uvitende mennesker som synes det er helt greit at jenter er rosa og gutter er blått. Men uavhengig av om dette var beste mening eller ikke er det ingen tvil om at innstillingen om at dette er OK i 2016 er svært problematisk.

Fremtiden er svært teknologisk. Jeg skal ikke dra falske statistikker og tall ut av baken, men jeg tør påstå at fremtiden rett og slett er ekstremt teknologisk. Når det da, i 2016, kun er gutter som får tilbud om PC-dag… da har vi et stort problem. Det er allerede stor mangel på antall kvinner innen teknologi og utvikling, og å se at disse hindrene starter allerede når du er 6 år gammel er utrolig trist.

Du personlig synes kanskje disse listene ser helt OK ut fordi du hadde fått gjort akkurat det du likte best, med tanke på hvilket kjønn du er og dine interesser. Men hva med de jentene som liker rebusløp og fart og moro? Eller guttene som liker å lage ting med hendene, som armbånd og såpe? Skolen har sagt til de mediene som har plukket opp saken at dette er noe barna har valgt selv. Men jeg kan ikke forestille meg at alle guttene tilfeldigvis var enstemmige om «gutteting» og jentene enstemmige om «jenteting». Det er jo heller ikke veldig lett for en gutt på 6/10 år å si ifra at de heller vil gjøre noe sammen med jentene, når gruppa er kalt 4 Girls Only.

Hvorfor skal det være så vanskelig, i 2016, å la barn være barn, uten å tvinge de inn i forhåndsbestemte kjønnsroller? Hvorfor skal ikke jenter få leke med biler og gutter med barbier? Hvorfor er det kult om en jente er guttejente, mens jentegutt ikke engang er en greie?

Har for så vidt skrevet om dette tidligere, Oss ikke-prinsesser imellom, og vil gjerne høre dine tanker rundt dette med kjønn, farger og leker i kommentarfeltet!

PS: Jeg tror det var mange menn som ropte «hylekor» da kvinner begynte å mase om stemmerett også…

Illustrasjon av Emili Svensson.

Skribenten

Med en bachelor i journalistikk og visuelle medier har Carina klart å forville seg inn i den digitale verdenen, der hun trives best.

7 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.