Oss ikke-prinsesser imellom

14 kommentarer
Samfunn
En ekte prinsesse: Askepott - Carina Behrens, carinabehrens.com

I disse prinsessedager (gratulerer, England) tenkte jeg at jeg skulle ta opp noe jeg tenker ganske mye på, noe som har endt opp med å bli et irritasjonsmoment (helt sikkert bare fordi jeg ikke har luftet tankene mine om det tidligere): hvorfor er det så mange som velger å kalle barna sine for «prinser» og «prinsesser»?

Jeg har mange bekjente som gjør det, som kan sitte og snakke opp og ned i mente om hvordan det er feil å presse rosa på jenter og blått på gutter og at alle barn bør få leke med det de selv vil leke med og så videre, men… så har de en datter som har blitt kalt ‘prinsesse’ av foreldre og besteforeldre siden før de ble født – er ikke det også å presse et foretrukket kjønn på barna? For det er jo det vi gjør med disse fargene og lekene, og jeg vil påstå det er det samme med slike kallenavn.

Om vi kaller en liten gutt for prins allerede før han vet hva en prins er, sier vi ikke allerede da at vi forventer at han oppfører seg som en? Og IKKE nok med kjønnsidealene, men hva med det faktum at å kalle et barn for prins eller prinsesse setter de «up for failure»? De kan jo aller mest sannsynlig absolutt ikke leve opp til det? For disse barna er jo ikke prinser og prinsesser, de er gutter og jenter.

Jeg var inne på et forum der noen hadde stilt det samme spørsmålet, hvorfor noen velger å kalle barna sine for nettopp det. Da var det noen som svarte: «I tegneserier er prinsene og prinsessene alltid vellykket, vakre og gode. Dermed kaller man barnet sitt ‘det fineste man vet’ – og det er kanskje prins eller prinsesse.» Men i helvete, skal du legge press på barna allerede før de er født at de må være vellykka, vakre og gode? (Greit, må si meg enig med den siste, da.) Er ikke det fineste du vet barnet i seg selv? Fortjener ikke barna å være akkurat det de selv vil være?

Når jeg får barn kommer jeg til å skrive en oppfordring på alle sosiale medier om at vennligst ingen kaller mitt avkom for prins eller prinsesse. Og kommentarene kommer helt sikkert til å ramle inn om at jeg er snerpete og bla bla bla (akkurat som når jeg publiserer noe feministisk).

Jeg sier naturligvis ikke at du ikke skal få lov til å kalle jenta di for prinsesse når hun er gammel nok til å kle seg i krone og prinsessekjole selv, men det er nettopp det, hvorfor ikke vente til de er gamle nok til å bestemme selv hva de vil bli kalt? Hva om hun egentlig heller vil være prins?

Skribenten

Med en bachelor i journalistikk og visuelle medier har Carina klart å forville seg inn i den digitale verdenen, der hun trives best.

14 kommentarer

  1. Pingback: Carina Behrens - Jenter er svake og gutter er gutter - Carina Behrens

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.