Bøg - Carina Behrens, carinabehrens.com

Jenter er svake og gutter er gutter

«Du løper som ei jente.»

«Jævla homo.»

«Gutter er gutter.»

«Gutter gråter ikke.»

«Han slår deg bare fordi han liker deg.»

«Vær en mann.»

«Ingen liker en sjefete jente.»

Jeg har villet snakke om dette med kjønnsroller en stund nå, men jeg har liksom ikke hatt noen klar vinkling. Ikke har jeg barn selv, ikke har jeg hatt noen problemer med å identifisere hvilket kjønn jeg er, alt har gått ganske radig. Så hvem er jeg til å snakke om kjønnsroller? Vel, i går fant jeg vinklingen min:

SFO Trondheim - Kjønnsroller i 2016 - Carina Behrens, carinabehrens.com

Dette er et semesterprogram et barn i Trondheim fikk med hjem til foreldrene sine. Denne listen gjelder barn fra 1. til 4. klasse, som går på SFO. Nei, vent, sa jeg barn? Jeg mente gutter og jenter. Det er visst fortsatt veldig viktig å dele opp alt i kjønn, fortsatt.

Jeg diskuterte denne med en kompis på Twitter, og vi sto på totalt ulike sider av saken. Han mente at dette var gjort i beste mening og at vi som reagerte på det var et «hylekor». Jeg mente at dette kunne vært løst på en helt annen måte. Som for eksempel å la barna velge aktiviteter selv etter hva de var interessert i.

Det kan godt hende at dette virkelig var gjort i beste mening av noen svært umoderne, uvitende mennesker som synes det er helt greit at jenter er rosa og gutter er blått. Men uavhengig av om dette var beste mening eller ikke er det ingen tvil om at innstillingen om at dette er OK i 2016 er svært problematisk.

Fremtiden er svært teknologisk. Jeg skal ikke dra falske statistikker og tall ut av baken, men jeg tør påstå at fremtiden rett og slett er ekstremt teknologisk. Når det da, i 2016, kun er gutter som får tilbud om PC-dag… da har vi et stort problem. Det er allerede stor mangel på antall kvinner innen teknologi og utvikling, og å se at disse hindrene starter allerede når du er 6 år gammel er utrolig trist.

Du personlig synes kanskje disse listene ser helt OK ut fordi du hadde fått gjort akkurat det du likte best, med tanke på hvilket kjønn du er og dine interesser. Men hva med de jentene som liker rebusløp og fart og moro? Eller guttene som liker å lage ting med hendene, som armbånd og såpe? Skolen har sagt til de mediene som har plukket opp saken at dette er noe barna har valgt selv. Men jeg kan ikke forestille meg at alle guttene tilfeldigvis var enstemmige om «gutteting» og jentene enstemmige om «jenteting». Det er jo heller ikke veldig lett for en gutt på 6/10 år å si ifra at de heller vil gjøre noe sammen med jentene, når gruppa er kalt 4 Girls Only.

Hvorfor skal det være så vanskelig, i 2016, å la barn være barn, uten å tvinge de inn i forhåndsbestemte kjønnsroller? Hvorfor skal ikke jenter få leke med biler og gutter med barbier? Hvorfor er det kult om en jente er guttejente, mens jentegutt ikke engang er en greie?

Har for så vidt skrevet om dette tidligere, Oss ikke-prinsesser imellom, og vil gjerne høre dine tanker rundt dette med kjønn, farger og leker i kommentarfeltet!

PS: Jeg tror det var mange menn som ropte «hylekor» da kvinner begynte å mase om stemmerett også…

Illustrasjon av Emili Svensson.


Publisert

i

av

Kommentarer

7 kommentarer til “Jenter er svake og gutter er gutter”

 1. Caroline avatar

  Jeg er ekstremt enig. Når jeg arbeidet i barnehage sa en av de ansatte til en gutt på 5-6 år, som ikke klarte å åpne termosen sin, at han var en jente som ikke klarte å åpne den… Jeg ble helt målløs!

 2. Hilde avatar

  Det teiteste jeg vet om er når folk sier til meg at jeg ikke kan gjøre en ting fordi jeg er en jente / kvinne. Watch me, sier jeg bare. Når jeg var liten lekte jeg forøvrig både med dukker og lekebiler, og det var helt greit. Ingen fortalte meg at jeg ikke skulle leke med biler fordi jeg var jente. Jeg syns man burde få velge aktiviteter selv i skolen, uavhengig av kjønn. Det burde ikke deles opp slik.

 3. Milla avatar

  Kjenne eg blir litt matt når eg ska kjøpa klær for eksempel. Te enten sønn eller niese. Alt e så fargekoda. Hvis eg ska kjøpa klær te Ask så e mesteparten blått. Hvis eg ska kjøpa te niesen så e mesteparten rosa. Det fins flærre farger. Og hallo? Kem har sagt at jenter ikje kan gå med blått eller gutter med rosa? I don’t understand. Og koffår kan ikje jenter gå med Star Wars tskjorter? E det bare gutter som kan lika det? Og ka med Frost? E det bare jenter som kan lika det? Nei vettuka. Hvis sønnen min har lyst te å kle seg opp så ei prinsessa på halloween så ska han få lov te det. UTEN at eg ska sei nei det e bare jenter som går med kjoler. Bah.

 4. Luisa Fernanda del Mar avatar

  Word! Det er faktisk utrolig utfordrende når man faktisk har fått barn, det ligger sånn i hele samfunnet hvordan gutter skal være og hvordan jenter skal være. Jeg vil drite i alt liksom, hvis lille A vil ha lilla eller gule sko, samme det, han får de han vil ha. Samtidig møter man seg selv i døren så mange ganger. Det er egentlig helt greit, liker å bli utfordret. Men det føles også så innmari teit, at kjønnsrollene er så inngrodde ER teit. En regel vi har i vårt hus er at det finnes ikke jentefarger eller guttefarger, en annen regelen er at det ikke finnes gutteting og jenteting og ikke minst at gutter og jenter er like gode! Og hvis jeg en gang får en datter, så skal jeg heller ikke nekte henne å elske rosa eller å gå i kjoler, det er bare å ha det klinkende klart at hvem som helst kan elske rosa og gå i kjoler, både jenter og gutter. Det er ikke de rosa kjolene eller den blåe skjorta det er noe galt med, det er holdningene i samfunnet. Holdningene som setter oss i båser.

  Og jeg er så fryktelig glad for at jeg har en mann som også har begynt å tenke over slikt nå som lille A begynner å bli større. Elska å høre han fortelle gutten vår (som ELSKER fotball over alt i verden) «Visste du at mamma og pappa spilte fotball før?». Det er så utrolig mange som tar for gitt at sønnen vår har arvet fotballgenet fra pappan sin, men nei, han har arvet det fra begge, og det skal han lære.

  Supert innlegg, og viktig, ikke minst!

 5. victoria avatar

  Enig. Jeg er så lut lei dette greiene, asså, nei, ikke lei av at vi skal ha likestilling, neinei, men lut lei av at det FORTSATT pågår med at jenter skal ha barbier og rosa klær og gutter skal ha biler og blå klær, fuck det! farger er for alle, akkurat som luften!

 6. Martine avatar

  Unnskyld ordbruken, men dette var så jævlig bra skrevet! Jeg er SÅ enig. Det aller største problemet her, etter min mening, er hvordan man så bastant bestemmer hva som er jenteting og hva som er gutteting. Stakkars barn får høre fra seksårsalderen hva man skal like og ikke som gutt/jente. For å være ærlig, hvordan kan jeg egentlig vite selv om jeg liker å leke med dukker eller biler? Alt jeg vet er at som barn var dukker det eneste jeg ble servert, både hjemme og i barnehage. Nei, det er på tide at vi slutter med den dritten og lar barn være barn (og voksne være voksne)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *