A creative desk, with an iMac and a coffee mug. SEO on Carinabehrens.com

Hvorfor hverdagsbloggen din trenger SEO

Jada, vi har alle sagt det: jeg skriver for meg selv, men det er ikke til å stikke under en stol at vi som liker å skrive, og i tillegg legger det ut på Internett, der alle kan se det, gjerne vil bli lest. Derfor er Google viktig for oss som liker å skrive. Før var det nok å bare være god til å skrive, men det er det ikke lenger. Vet du hvor mange nye blogger det blir opprettet hver dag? Ikke jeg heller, men i november 2013 ble det laget 172,800 nye blogger hver dag, ifølge WP Virtuoso. Det tallet kan jeg (nesten) garantere har vokst, så hvilke enkle grep kan du ta i bruk for å  gjøre bloggen din synligere i Google?

Søkemotoroptimalisering er å benytte metoder som forårsaker at en eller flere nettsider oppnår en bedre synlighet eller «ranking» på søkemotorenes resultatsider.
Wikipedia

SEO, søkemotoroptimalisering, er et av de enkle grepene du kan ta for å bli synligere i Google (og er du synlig i Google er du synlig på Internett). Google er smartere enn du tror og belønner de som gjør en innsats for å strukturere siden sin og gjør den så lesbar som mulig for leserne. Og bare så det er klart, nå snakker vi innsats per innlegg, per artikkel, per tekst!

Hvilke enkle SEO-grep kan du ta?
 • Nøkkelord! Hva handler saken din om? Velg ett ord som beskriver innholdet i din tekst best mulig, og gjenta det så mange ganger det lar seg gjøre uten å virke unaturlig. Bruk det gjerne i tittel og tidlig i teksten også, slik at Google fanger det opp raskt. Hva vil folk søke på for å finne innhold som ditt? Hva tror du for eksempel er mitt valgte søkeord? «SEO» så klart!
 • Ha minst ett bilde i teksten din, og ikke glem Alt-tekst (alt-tekst er den teksten du ser når du holder musepekeren over et bilde og står for «alternativ tekst» – ofte får du mulighet til å legge inn dette når du legger til et nytt bilde). Alt-tekst brukes slik at blinde og synshemmede skal kunne vite hva som er på bildet. De kan trykke på noe som gjør at alle Alt-tekstene på siden din blir lest opp, som igjen gir dem en bedre forståelse av hva siden/artikkelen din inneholder. Fint å legge inn nøkkelordet ditt her også.
 • Lag mellomtitler (h2/h3/h4-tagger), helst med det utvalgte nøkkelordet. Disse også blir hentet opp av Google som igjen gir dere en høyere rangering i søk.
 • Ha utgående lenker, men ikke gi lenkene dine navn som «les mer» eller «klikk her» – lenkene blir også lest opp for blinde og slike lenker forteller ikke noe som helst om hva lenkene inneholder. Bruk heller «hør hele sangen her» eller «les resten av Carinas artikkel», dette vil gjøre det mye enklere for de som ikke kan lese selv – i tillegg til Google.
 • Skriv minst 300 tegn, slik at Google ser på blogginnlegget ditt som nyttig for leseren.
Er det noen SEO-tips du mener mangler?

Et verktøy jeg vil anbefale for alle WordPress-brukere er pluginen WordPress SEO av Yoast. Da får du basically opp en liste over ting du kan gjøre for å SEO-forbedre teksten din før du publiserer (den fortalte meg nettopp at jeg hadde glemt å inkludere nøkkelordet mitt i Alt-teksten på bildet, for eksempel). Wonderful!


Publisert

i

av

Kommentarer

25 kommentarer til “Hvorfor hverdagsbloggen din trenger SEO”

 1. Eileen avatar
  Eileen

  Jeg har lagt merke til at det med alt-tekst er blitt viktigere. For eksempel hvis du skal «pinne» et bilde til Pinterest, så vil alt-teksten automatisk bli tekstbeskrivelsen. Ikke alle redigerer denne teksten selv, og bloggere kan da bruke denne teksten til promotering av seg selv. Fanny Lyckman for eksempel, bruker alltid «Fanny Lyckman» i alt-teksten sin, slik at når man søker på henne på Pinterest, vil alle pinnene av henne komme opp der. Ganske smart :-)

  Det kan være litt vanskelig å forstå hva SEO er, så her har du laget en flott beskrivelse på norsk som er enkel. Mulig dette innlegget havner høyt på google søk hvis noen lurer på hva SEO er fremover :-)

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Ah, det var jo kjempesmart! Kanskje jeg skal begynne å gjøre det samme, siden det visstnok finnes en tysk modell med akkurat det samme navnet som meg! Førstemann til mølla liksom.

 2. Roar Fosse-Eriksen avatar
  Roar Fosse-Eriksen

  Drit i SEO. Lag gode tekster, og skriv om noe som folk vil lese. SEO er så 2010.

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Her er vi nok uenige, Roar. Selv mener jeg SEO kun blir viktigere og viktigere, spesielt med tanke på hvor vanskelig det er blitt å komme frem i mylderet på for eksempel Facebook, hvor mange deler tekstene sine. Også Facebook belønner de med god SEO, så jeg tror absolutt ikke det er noe som holder på å dø.

 3. Roar Fosse-Eriksen avatar
  Roar Fosse-Eriksen

  Jobbet litt med SEO i mitt liv… står for det jeg skriver . -Make it good for your users and Google will love u

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Joda, men gode tekster har gjerne over 300 tegn, mellomtitler og bilder :)

 4. Roar Fosse-Eriksen avatar
  Roar Fosse-Eriksen

  Antall tegn har ingen ting og si . Semantisk, og UU hjelper MASSE, Optimalisering av bilder og video virker. Men det er for brukeren …

  1. Leo avatar

   Antall tegn har definitivt noe å si. 300-ordsgrensa er dog ikke skrevet i stein, men å holde seg over 300 ord der det er naturlig (f.eks i et blogg-innlegg!) er absolutt å anbefale.

 5. Per Olav Eidsvoll avatar

  Har alltid trodd at ALT-parameteren på bilder var for å hjelpe de som bruker en text-browser (lynx f.eks).
  Er det enklere for svaksynte å lese den lille ALT-texten enn å så hva som er på bildet?

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Nei, jeg regner ikke med at det blir enklere for de å lese teksten enn å se bildet, men om de er så svaksynte at de nesten ikke ser, så har de egne programvarer som leser opp Alt-tekstene for dem :) Tekstbrowsere har jeg veldig lite kunnskap om, dessverre.

 6. Astrid avatar

  Hei! Vi er et innholdsbyrå som er på jakt etter frilansere. Sjekk oss ut! dysondrager.no heter nettsiden vår, og send oss gjerne en e-post om det ser interessant (artig) ut å skrive for oss. :)

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Kult :) Jeg hører fra meg!

 7. Leo avatar

  Dette er gode råd. Jeg vil dog anbefale folk å unngå å bruke nøkkelordet mer enn 1-1,5 %. Hvis du oppnår en tetthet på ca 1,3 % av teksten er dette perfekt.

  Jeg jobber mye med SEO. Siden jeg jobber med WordPress hver eneste dag er absolutt Yoast sin SEO-plugin et yndet verktøy. Men det er èn ting slike verktøy ikke hjelper deg med, å det er å skrive tekst som faktisk er interessant. Det er mange som burde jobbe med dette. Ofte kommer jeg over blogger som har et eller to kjempegode innlegg, etterfulgt av et «På tuur i skogn med hundepusen i nyy trenningstijts hihi». Slikt kan drastisk penalize en side i Google.

  1. Roar Eriksen avatar
   Roar Eriksen

   Keyword Density er jo noe ingen har som en faktor lenger…

   1. Leo avatar

    Det har blitt mindre viktig ja, det stemmer. Men helt utdødd er det enda ikke. Kanskje i 2016? Noe jeg prøver å få til, er å plassere keywords så naturlig som mulig, og ikke for ofte (og jo, density har noe å si ettersom Google straffer deg dersom du spammer med keywords). Så det har fortsatt mye å si, spesielt for å unngå at Google straffer deg.

    1. Carina Behrens avatar
     Carina Behrens

     Jeg er enig med Roar om at keyword density ikke er så farlig, men dette er ment som et innlegg for de som ikke har noe peiling på SEO fra før av, så jeg har holdt det så enkelt som mulig. Skriver også det: «gjenta det så mange ganger det lar seg gjøre uten å virke unaturlig», så helt enig i at nøkkelordet må komme naturlig. Er ikke meningen at man skal plotte det inn over alt :) Og det med å skrive interessante, relevante nøkkelord er jeg selvfølgelig helt enig i, men det er et helt annet innlegg igjen, hehe.

     1. Leo avatar

      Jepp. Det er ikke like viktig som før, spesielt ikke for å komme seg opp i resultatene. Men fortsatt lurt å unngå keyword-stuffing. Som du også skrev i innlegget: naturlig. :)

 8. Christina avatar

  Glimrende artikkel, Carina! Jeg oppfatter fremdeles SEO som veldig relevant, men jeg føler at det ofte blir litt nedprioritert. Fine råd!

 9. SynLar avatar

  T usen takk, dette skal jeg også få delt videre.

 10. […] kontakter med personer innen bransjen. Jeg var ikke så flink til dette tidligere, men etter at jeg skrev om SEO, som nådde ut til mange flere enn jeg er vant til, skjønte jeg at det faktisk lå noe i det. […]

 11. Knut Braa avatar

  Interessant om SEO. Trodde jeg visste mye om dette helt til jeg begynte å forske… Jeg er ny på WP, men bygget en blogg i løpet av tre uker. Så intuitivt var det. Men skjønner jo at det er en hel vitenskap å faktisk bli «hørt» blant millioner på millioner av blogger;) Leser meg opp på slike ting og denne artikkelen var en av de bedre. Lærer noe hver dag.
  Takk;)

  1. Leo avatar

   En annen ting som er viktig når det kommer til SEO er loading speed. Google «straffer» sider som laster tregt og lite effektivt. Spesielt for WordPress er det en rekke plugins for å hjelpe siden din å laste raskere. Å minifye HTML og CSS, sørge for effektiv lasting av javascripts, optimalisere bilder etc kan hjelpe. Du kan sjekke loadingspeed og få hjelp med hva som bør forbedres på gtmetrix.com

   Min favorittplugin for å optimalisere en WP-side er W3 Total Cache, som cacher siden, minifyer css/html etc.

   En annen ting som er verdt å merke seg er Googles nye algoritme for mobil-vennlighet. Google straffer nå sider som ikke er responsive, og det kan gå ut over søkeresultatene. Jeg skrev et innlegg om det nylig (engelsk) på http://vatodesign.com/mobile-friendly-website-important/ for de som vil lese litt mer om det.

   1. Carina Behrens avatar
    Carina Behrens

    Absolutt, Leo, den pluginen har jeg selv! Det med Google er også helt sant, men det skjedde en god stund etter at artikkelen ble skrevet. Heldigvis har jeg mitt på det rene :)

  2. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Tusen takk, Knut, det var hyggelig å høre! :)

 12. […] Les også gjerne innlegget mitt om hvorfor hverdagsbloggen din trenger SEO! […]

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *