Hvorfor hverdagsbloggen din trenger SEO

25 kommentarer
Blogging
A creative desk, with an iMac and a coffee mug. SEO on Carinabehrens.com

Jada, vi har alle sagt det: jeg skriver for meg selv, men det er ikke til å stikke under en stol at vi som liker å skrive, og i tillegg legger det ut på Internett, der alle kan se det, gjerne vil bli lest. Derfor er Google viktig for oss som liker å skrive. Før var det nok å bare være god til å skrive, men det er det ikke lenger. Vet du hvor mange nye blogger det blir opprettet hver dag? Ikke jeg heller, men i november 2013 ble det laget 172,800 nye blogger hver dag, ifølge WP Virtuoso. Det tallet kan jeg (nesten) garantere har vokst, så hvilke enkle grep kan du ta i bruk for å  gjøre bloggen din synligere i Google?

Søkemotoroptimalisering er å benytte metoder som forårsaker at en eller flere nettsider oppnår en bedre synlighet eller «ranking» på søkemotorenes resultatsider.
Wikipedia

SEO, søkemotoroptimalisering, er et av de enkle grepene du kan ta for å bli synligere i Google (og er du synlig i Google er du synlig på Internett). Google er smartere enn du tror og belønner de som gjør en innsats for å strukturere siden sin og gjør den så lesbar som mulig for leserne. Og bare så det er klart, nå snakker vi innsats per innlegg, per artikkel, per tekst!

Hvilke enkle SEO-grep kan du ta?
  • Nøkkelord! Hva handler saken din om? Velg ett ord som beskriver innholdet i din tekst best mulig, og gjenta det så mange ganger det lar seg gjøre uten å virke unaturlig. Bruk det gjerne i tittel og tidlig i teksten også, slik at Google fanger det opp raskt. Hva vil folk søke på for å finne innhold som ditt? Hva tror du for eksempel er mitt valgte søkeord? «SEO» så klart!
  • Ha minst ett bilde i teksten din, og ikke glem Alt-tekst (alt-tekst er den teksten du ser når du holder musepekeren over et bilde og står for «alternativ tekst» – ofte får du mulighet til å legge inn dette når du legger til et nytt bilde). Alt-tekst brukes slik at blinde og synshemmede skal kunne vite hva som er på bildet. De kan trykke på noe som gjør at alle Alt-tekstene på siden din blir lest opp, som igjen gir dem en bedre forståelse av hva siden/artikkelen din inneholder. Fint å legge inn nøkkelordet ditt her også.
  • Lag mellomtitler (h2/h3/h4-tagger), helst med det utvalgte nøkkelordet. Disse også blir hentet opp av Google som igjen gir dere en høyere rangering i søk.
  • Ha utgående lenker, men ikke gi lenkene dine navn som «les mer» eller «klikk her» – lenkene blir også lest opp for blinde og slike lenker forteller ikke noe som helst om hva lenkene inneholder. Bruk heller «hør hele sangen her» eller «les resten av Carinas artikkel», dette vil gjøre det mye enklere for de som ikke kan lese selv – i tillegg til Google.
  • Skriv minst 300 tegn, slik at Google ser på blogginnlegget ditt som nyttig for leseren.
Er det noen SEO-tips du mener mangler?

Et verktøy jeg vil anbefale for alle WordPress-brukere er pluginen WordPress SEO av Yoast. Da får du basically opp en liste over ting du kan gjøre for å SEO-forbedre teksten din før du publiserer (den fortalte meg nettopp at jeg hadde glemt å inkludere nøkkelordet mitt i Alt-teksten på bildet, for eksempel). Wonderful!

Skribenten

Med en bachelor i journalistikk og visuelle medier har Carina klart å forville seg inn i den digitale verdenen, der hun trives best.

25 kommentarer

  1. Pingback: Veien til drømmejobben og mine råd - Carina Behrens

  2. Pingback: Gjør ansiktet ditt synlig i kommentarfeltet med gravatar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.