Stillbilde fra filmen Birdman.

Birdman (Oscar 2015)

Jeg fortsetter å anmelde filmene som er Oscar-nominert til Beste film, og nummer to ut er Birdman, enda en film jeg kanskje ikke hadde sett om det ikke hadde vært for en nominasjon (og denne artikkelserien).

Birdman er en svart komedie som handler om Riggan (Michael Keaton), en utvaska skuespiller mest kjent for sin rolle som superhelten Birdman og ikke mye annet. Nå som han er eldre vil han bli tatt seriøs som regissør og skuespiller på teaterscenen på Broadway. Men Birdmans stemme – Riggans indre stemme – maser på han, forteller ham at han ikke er god nok, det er ikke dette fansen hans vil ha. Vi følger Riggan i dagene som leder opp mot den store premieren, med de oppturene og nedturene det innebærer.

Filmen er laget sånn at vi som ser på får inntrykk av at alt sammen er laget i ett klipp. Det er svært få steder vi får se noe kamerakutting og det er en kul effekt når du blir vant til det – i begynnelsen hadde jeg vanskelig for å blunke – men det er ikke tvil om at det er vakkert laget, selv om det ikke kan ha vært lett. (Men det skal jeg ikke synse om, se heller video her om hvordan Birdman ble laget.) Det føles som om man ser teater på film. Det er kult!

Mickael Keaton i Birdman-drakt.
Birdman hadde ikke vært det den er uten veldig gode skuespillerprestasjoner. Skuespillerne får virkelig testet evnene sine her og de skuffer ikke. I tillegg til Michael Keaton ser vi Emma Stone, Naomi Watts, Edward Norton og Zach Galifianakis. De gjør alle en god rolle, men noe, jeg klarer ikke sette fingeren på det, gjør at spesielt Watts setter et inntrykk hos meg. Det er som den gangen jeg så Funny Games for første gang – jeg husker at hun faktisk er en god skuespiller!

Regissør er Alejandro G. Iñárritu. Han er kjent for blant annet Babel (2006) og 21 Grams (2003) og en rekke annet. Iñárritu har en helt spesiell stil, en stil som får Birdman til å funke på en måte som ingen annen regissør kunne fått til.

Oppsummering av Birdman

Til tross mine lovord blir likevel Birdman litt for lang for meg. Med sine to timer skjer det egentlig ikke så mye. Det skjer mye samtidig som det ikke skjer så mye. Det kan hende en må ha mye filmkunnskap på forhånd for å forstå alle lagene, og det er det kanskje ikke så mange som har – inkludert meg selv. Filmen er fin, men den blir kanskje litt for utforskende?

Visstnok er Birdman er av Oscar-favorittene i år, men jeg vet ikke. Jeg har ikke sett alle de nominerte filmene enda, men selv om Birdman er en opplevelse og en fin film, er det ikke min favoritt så langt. Det kommer den nok heller ikke til å bli.

Jeg gir Birdman terningkast 4!

Birdman har norsk kinopremiere i dag, 6. februar.

Forresten, se hvilke andre jeg har anmeldt så langt.

Videoen er sponset.

Kommentarer

11 kommentarer til “Birdman (Oscar 2015)”

 1. Caroline avatar

  Elsker disse innleggene!

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Så bra! :D

 2. June avatar

  Virker litt merkelig, men jeg har lyst til å se den!

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Kjempemerkelig, men verdt å ha sett!

 3. Åshild avatar

  Jeg har SÅ lyst til å se Birdman. Har sett traileren sånn hver dag denne uka… herregud. Nå som det er Oscar-tider merker jeg hvor sykt mange bra filmer som har kommet ut det siste året som jeg ikke har fått sett… og året før det igjen, og året før det igjen. Det gjør nesten vondt! Skal prøve å komme meg gjennom to-tre filmer før utdelingen, thats 4 sure.

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Ja, det er samme med meg. Går glipp av alt for mange, og ved hver store filmutdeling blir jeg påmint alle filmene jeg enda ikke har sett. Nå skal jeg i hvert fall få med meg de som er nominert til beste film, og håååpe jeg rekker å se og skrive om fem filmer til – på to uker!

 4. Heidi avatar

  Får desverre ikke sett traileren pga dårlig internett. Men ut fra bildene så ser den litt teit ut. Men så ser jo alle superheltene teite ut og filmene utrolig gode. Så jeg skal ikke bedømme ut fra kostymet. Siden typen min er super fan av super helter så kommer jeg mest sannsynligvis se den en gang i fremtiden :)

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Dette er absolutt ikke en superheltfilm, så du kan trygt se den (til tross for bildene). Kan røpe så mye som at superhelten på bildet egentlig kun er i hovedkarakterens hode :)

 5. SynLar avatar

  Jeg har litt lyst til å se denne etter å ha lest din anmeldelse og den på Studentradioen i Bergen, men samtidig ikke. Tror dette blir en film jeg ser en søndag et halvt år frem i tid, når jeg igjen skal prøve å henge litt mer på hva som skjer av ting man bør ha fått med seg.

  Stor fan av dette prosjektet, etter å ha lest dine anmeldelser av Oscar-filmene har jeg ihvertfall noe å bidra med i samtaler om dem.

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Haha, så bra du liker det! Er mange av disse filmene jeg også ville tenkt på som søndagsfilmer ‘engangifremtiden’, hadde det ikke vært for denne serien.

   1. SynLar avatar

    Fikk sett den med kjæresten på Valentines (hans valg av film), og likte den kjempegodt. Den effekten med at kameraet aldri pauser, bare bytter vinkel/går i en ny retning/følger en annen person er helt fantastisk, bare man blir vant med den. Godt valg av skuespillere var det og. Blir nok noen Oscar-statuetter her.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *