Hvordan (ikke) diskutere med noen du er uenig med

7 kommentarer
Samfunn
Hvordan diskutere med noen du er uenig med - Carina Behrens, carinabehrens.com

De første ordene ut av munnen min da jeg våknet i går til nyheten om at Donald Trump blir USAs neste president, var «hvafan». Det er ikke ofte jeg faktisk ytrer fysiske ord kun i mitt eget selskap, men i går gjorde jeg det. Nå har det gått nok et døgn, og situasjonen har sunket litt mer inn.

Denne valgkampen har påvirket mennesker rundt omkring i hele verden. Den har vist mennesker på sitt beste – og på sitt verste. Inkludert meg selv. Kvelden før valget delte jeg en artikkel på Facebook om forskjellene på Donald Trump og Hillary Clinton. Om hvordan Hillary er – var – det desidert beste valget. Over artikkelen lød min tekst:

Om du virkelig tror de to presidentkandidatene er like ille, så er du mest sannsynlig sexistisk. Og en idiot.

Jeg sank ned på nivået til de jeg kritiserte, brukte deres metode av å snakke ned om motstanderen. Det er sjeldent jeg gjør det, og jeg skulle ønske jeg kunne ta det tilbake, men jeg var desperat og sint. Litt senere i diskusjonen tok jeg det tilbake, la meg flat og ba om unnskyldning. Og skal jeg være helt ærlig: det er mer enn hva jeg kan si om personene jeg diskuterte med og deres angrep mot både meg og de som var enige med meg.

Men, som feminist er det ikke bare under denne valgkampen at jeg har møtt på mennesker som tyr til personangrep og hersketeknikker i en diskusjon. De er der ute, og kommer alltid til å være der. De kommer alltid til å tro mer på sitt enn på ditt, men om du trår rett så kanskje du i det minste kan bli hørt og respektert. Til tross for at motstanderen din er av en annen oppfatningen enn deg selv.

Hvordan du best kan diskutere med noen du er uenig i:

  • Ikke si ting som «er du dum i hodet», om noen sier noe du mener er usant. Kom heller med relevante motargumenter på hvorfor det personen sier muligens ikke er riktig.
  • Om noen ber om kilder til påstandene dine, oppgi dem. Helst gode, sikre kilder (en YT-video der noen kommer med de samme påstandene som deg regnes ikke som en god, sikker kilde).
  • Ikke bruk hersketeknikker for å fordumme eller ydmyke den du diskuterer med.
  • Ikke start en diskusjon med å fornærme alle som er uenige med deg… (Ja, denne var rettet til meg selv!)
  • Ikke dra inn livstro/religion/etnisitet/legning i bildet. Når noen bruker min feminisme mot meg, for å svekke mine argumenter, mister den personen all troverdighet fra min side. «Kunne tenke meg at det var feministen i deg som snakket. No offense.» (Dette har noen faktisk skrevet til meg tidligere.) Åja, fordi jeg er feminist så klarer jeg ikke å tenke klart?

Well, fuck you too!

Skribenten

Med en bachelor i journalistikk og visuelle medier har Carina klart å forville seg inn i den digitale verdenen, der hun trives best.

7 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.