Hvordan diskutere med noen du er uenig med - Carina Behrens, carinabehrens.com

Hvordan (ikke) diskutere med noen du er uenig med

De første ordene ut av munnen min da jeg våknet i går til nyheten om at Donald Trump blir USAs neste president, var «hvafan». Det er ikke ofte jeg faktisk ytrer fysiske ord kun i mitt eget selskap, men i går gjorde jeg det. Nå har det gått nok et døgn, og situasjonen har sunket litt mer inn.

Denne valgkampen har påvirket mennesker rundt omkring i hele verden. Den har vist mennesker på sitt beste – og på sitt verste. Inkludert meg selv. Kvelden før valget delte jeg en artikkel på Facebook om forskjellene på Donald Trump og Hillary Clinton. Om hvordan Hillary er – var – det desidert beste valget. Over artikkelen lød min tekst:

Om du virkelig tror de to presidentkandidatene er like ille, så er du mest sannsynlig sexistisk. Og en idiot.

Jeg sank ned på nivået til de jeg kritiserte, brukte deres metode av å snakke ned om motstanderen. Det er sjeldent jeg gjør det, og jeg skulle ønske jeg kunne ta det tilbake, men jeg var desperat og sint. Litt senere i diskusjonen tok jeg det tilbake, la meg flat og ba om unnskyldning. Og skal jeg være helt ærlig: det er mer enn hva jeg kan si om personene jeg diskuterte med og deres angrep mot både meg og de som var enige med meg.

Men, som feminist er det ikke bare under denne valgkampen at jeg har møtt på mennesker som tyr til personangrep og hersketeknikker i en diskusjon. De er der ute, og kommer alltid til å være der. De kommer alltid til å tro mer på sitt enn på ditt, men om du trår rett så kanskje du i det minste kan bli hørt og respektert. Til tross for at motstanderen din er av en annen oppfatningen enn deg selv.

Hvordan du best kan diskutere med noen du er uenig i:

 • Ikke si ting som «er du dum i hodet», om noen sier noe du mener er usant. Kom heller med relevante motargumenter på hvorfor det personen sier muligens ikke er riktig.
 • Om noen ber om kilder til påstandene dine, oppgi dem. Helst gode, sikre kilder (en YT-video der noen kommer med de samme påstandene som deg regnes ikke som en god, sikker kilde).
 • Ikke bruk hersketeknikker for å fordumme eller ydmyke den du diskuterer med.
 • Ikke start en diskusjon med å fornærme alle som er uenige med deg… (Ja, denne var rettet til meg selv!)
 • Ikke dra inn livstro/religion/etnisitet/legning i bildet. Når noen bruker min feminisme mot meg, for å svekke mine argumenter, mister den personen all troverdighet fra min side. «Kunne tenke meg at det var feministen i deg som snakket. No offense.» (Dette har noen faktisk skrevet til meg tidligere.) Åja, fordi jeg er feminist så klarer jeg ikke å tenke klart?

Well, fuck you too!

Kommentarer

7 kommentarer til “Hvordan (ikke) diskutere med noen du er uenig med”

 1. Charlotte avatar

  Det gjorde vondt å lese nedover i det kommentarfeltet… Altså, nei. Mister litt troen på mennesker til tider altså!

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Ja, det dukket opp noen troll der, altså. Men, det er derfor det er viktig at vi fortsetter å stå på vårt :)

 2. Caroline avatar

  Det tok fullstendig av i den diskusjonen der, altså! Så mye usaklig greier! Bra innlegg. Hersketeknikker er jeg så inni granskauen lei av.

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Helt enig! Er mange av dem ute og går.

 3. Luisa Fernanda del Mar avatar

  I hear ya sistah! Fuck hersketeknikker, har du noe å si, si det ordentlig.
  Jeg syns du er en sabla god <3

 4. Martine avatar

  Det står respekt av deg å faktisk si unnskyld for de første ordene du først brukte i Facebook-posten din, det er tøft! Jeg kan selv bli hissig i diskusjoner hvor jeg er veldig lidenskapelig opptatt av emnet vi diskuterer, så jeg ser hvordan man lett kan fornærme den man diskuterer med. Man vil liksom komme seg på toppen. Likevel er det bra man prøver å unngå det, og jeg liker dette innlegget hvor du setter fokus på det! I går diskuterte jeg faktisk Amerikansk politikk og en spesifikk artikkel med en person som presterte å si at «feminister generelt har en offer-mentalitet, for i denne artikkelen så fant du kun ting som var i mot feministisk tankegang, du leter etter ting å irritere deg over». Da ba jeg han pent om å utdype, og han innrømmet at han kanskje ikke mente det han nettopp skrev, og han kunne være enig med meg om at alle de tingene forfatteren nevne faktisk var eksempler fra feministiske bevegelser. Da tok jeg et lite seiers-screenshot, sendte til gruppechatten med jentene og skrev «SLAY» haha!

 5. Maria avatar

  åh dette er så vanskelig! ein plass inni meg bor det ein kjempesint ukontrollert feminist! men eg veit at den ikkje har så mykje fornuftig å sei om eg lar den løpe løpsk på internett.. gode tips du gir! ;)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *