Fra gårsdagens saftige innlegg til noe langt tørrere. Skriveregler slash tips. Yay!
Jeg var lenge den irriterende personen som rettet på folk i kommentarfelt og sånn, om noen skrev feil. Det tok ikke lang tid før jeg forsto at det bare var motbydelig gjort, og at ingen tok det som det velmenende tipset det var… Så derfor kan jeg ta det her i stedet, noen av de skrivefeilene jeg har merket meg gjentas oftest, samt noen gode tips som kanskje kan gi teksten det lille ekstra!
Og for all del, jeg gjør også feil (som å starte en setning med og), dette handler kun om å dele kunnskap og håpe at noen drar nytte av det! Bare en liten ansvarsfraskrivelse, der altså. Men ja, la oss komme i gang. Her har du noen enkle skriveregler og tips som kan være til nytte!
Snakk direkte til leseren
Så fremt det lar seg gjøre, skriv alltid «du» eller i stedet for «en» eller «man». Dette gjør at leseren vil føler at du snakker direkte til h*n. Dette gjør det også mer sannsynlig at leseren leser videre – og huske det de leser bedre.
Ikke sammenligne så mye
Urovekkende mange bruker «i forhold til» feil, i forhold til når de skriver. Jeg gjorde det nettopp selv. Fordi «I forhold til» betyr «sammenlignet med», ingenting annet. Så, nesten gang du er fristet til å bruke «i forhold til» i forhold til hvordan du snakker (feil igjen), tenk på om du også kunne brukt «sammenlignet med». Om det ikke går, dropp «i forhold til»:
Et eller ett hus?
En/én og et/ett er en skriveregel mange ikke kan eller tenker over, men som egentlig er ganske enkel. Den går rett og slett slik: om poenget ditt er å poengtere antallet av noe, så skal det være én eller ett. «Hun hadde bare én bolle,» eller «hun hadde bare ett kort igjen». Om fokuset derimot er bollen eller kortet, da skal det være en eller et.
Særskriving
Særskriving (at du deler et ord som egentlig skal skrives som ett ord) og orddeling (at du legger til bindestrek i ord som egentlig skal skrives som ett ord) er et problem mange nordmenn har når de skriver. Dette kommer av den sterke påvirkningen fra engelsk. Men den absolutt enkleste regelen, som hjelper meg aller mest når jeg er usikker, er denne:
Si ordet høyt for deg selv. Sier du ordet sammenhengende, altså som ett ord? Da skriver du det også i ett ord. Om du tror det skal skrives i to eller flere ord, prøv å legge til en pause mellom ordene. Høres det naturlig ut? Kjempe gøy eller kjempegøy?
Del ordene når du må
Det finnes også ord mange av oss setter sammen til ett ord som skal være flere! Noen eksempler:
Selvom = selv om, ihvertfall = i hvert fall, etterhvert = etter hvert.
Men, for å være ærlig, her har jeg faktisk ikke noen regel til deg. Blant annet googler jeg «ifølge» og «i følge» minst én gang i måneden, for å se om det skriver i ett eller to ord (svaret: det spørs på meningen bak).
Så dagens siste tips får være dette: Google er din beste venn (bestevenn?)!
Har du noen gode skriveregler eller du vil dele med oss andre?
Bilde av Álvaro Serrano.
Legg igjen en kommentar