Hen-kjønn - Carina Behrens, carinabehrens.com

Om kjønn og identitet og sånn

Dagbladet skriver i dag at Venstre vil innføre et tredje kjønn i Norge. «Vil la deg skape ditt eget kjønnsutrykk, uavhengig av han- og hunkjønn,» står det i ingressen. Denne kun få dager etter at Den norske kirke sa ja til likekjønnet ekteskap. Før jeg går noe nærmere inn på saken vil jeg legge til at jeg ikke er noen ekspert på temaet; dette er kun mine refleksjoner, tanker og følelser rundt kjønnsdebatten.

Personlig synes jeg det å innføre hen-kjønn i Norge er absolutt det eneste rette. Vi skulle gjort dette for lenge siden. Det eksisterer både i Sverige og Danmark, og det er på tide av vi får det i Norge også. I Stockholm finnes det til og med en kjønnsnøytral barnehage. Der blir barna oppdratt som individene de er, ikke etter hvilket fysisk kjønn de er født med men etter hvilke interesser de har. Med andre ord, andre land har kommet så sykt mye lenger enn det Norge har.

Jeg gruet meg så klart til å sjekke ut kommentarfeltet på Dagbladet sin Facebook-side (trykk deg inn på eget ansvar), men jeg kunne jo ikke la være. Jeg trenger vel ikke fortelle dere at det var fylt opp til randen med ufine, hatefulle ord fra folk som mener at pikk er mann og fitte er kvinne. Folk er sarkastiske, sinte, latteliggjørende og uforstående for at det faktisk er mennesker de snakker om.

Hen-kjønn - Carina Behrens, carinabehrens.comHen-kjønn - Carina Behrens, carinabehrens.com

Hva har alle andre med hvordan du føler deg? Om du verken føler eller identifiserer deg som mann eller kvinne, hvorfor skal jeg komme og fortelle deg at nei, det er feil?’ At nei, da må du være syk i hodet eller noe sånt?! Ta deg en tur til psykologen du, jenta mi, så skal du se at du kommer til å sette pris på vaginaen din til slutt…

Men hva er egentlig kjønnsidentitet? I Store medisinske ordbok er det beskrevet slik: «Den personlige oppfatningen av hvilket eller hvilke kjønn man er. Opplevelsen er subjektiv og ikke nødvendigvis i samsvar med kroppens ytre anatomi, eller med andres oppfatning av hvilket eller hvilke kjønn en er.» Vi trenger ikke nødvendigvis forstå hva dette betyr, men vi må i det minste anerkjenne at det eksisterer, og behandle hverandre med respekt!

Et annet ord jeg vil tro de fleste som kaster rundt seg med fordommer ikke har hørt før, er kjønnsdysfori: «[…] ubehag ved at kroppens kjønn (anatomisk kjønn) og egen opplevelse av kjønnsidentitet ikke matcher.» Det er altså ikke så enkelt som at «pikk er mann og fitte er dame». Ung.no skriver det veldig bra: «Du selv eier din kroppsidentitet og bestemmer selv hvilket kjønnsuttrykk du trives best med.»

Til syvende og sist er det ingen av oss, inkludert meg, som har noe som helst vi skulle sagt. For hvem er vi til å fortelle noen andre hvordan de skal føle seg? Er ikke det viktigste at vi er snille med hverandre? Hvor kom alt dette hatet fra?

Headerbilde av Maciej Szlachta.

Kommentarer

6 kommentarer til “Om kjønn og identitet og sånn”

 1. victoria avatar

  Det virker som det er den generasjonen som er før oss og som er før der igjen, som ikke er vant med at man kan føle seg både mann og dame på én og samme gang. I hvertfall når man leser første kommentaren på det bildet fra Facebook. Selvfølgelig er det ikke ALLE i de generasjonene da, men folk flest, føler jeg. At de tviholder på det de har lært og at de nekter å tro på noe annet. Mine foreldre er veldig sånn «åh, vi må peke på alt som ikke ser ut som oss» og da pleier jeg å si i fra at det ikke er greit, men da blir det bare til at de sier «jaja, men se da!»
  Mennesker skal få føle hva faen de vil, uten at andre skal henge seg opp i det. Det er jo ikke deres oppgave å bry seg om det, kan vel bry seg om seg selv de. Om et menneske vil være et/en/ei hen, så la nå det mennesket få være det da. Om det mennesket går på en guttedo eller en jentedo, spiller da INGEN rolle, det er samme toalett, med mindre det er en pisserenne da, da blir det litt vanskelig, men folk har jo klart å bæsje i en sånn renne så.

  Føler at det blir så blåst opp, at det er en KJEMPESTOR sak og alle SKAL være hatfulle og skal ha de mest negative kommentarene og være assholes. Det er så synd at det er slikt. I 2016. Jeg lurer på hvordan det blir i 2020. Jeg husker jeg kledde meg i «gutteklær» (da mener jeg i store gensere, sæggebukser, store shortser og den salgs, selvfølgelig jenter bruker sikkert det de og, men jeg var liksom inspirert av gangstere og idioter fra amerikanske filmer, som den gang da var menn.) da jeg var yngre og tenkte liksom «nå er jeg litt gutt, samtidig som jeg er jente» og det var ingen som sa noe på det da , men den dag i dag, ja, da er det faen meg en hel annen sak. Jeg hadde en gjest, en mannlig gjest, på jobb, og så var det opptatt på herredoen, så jeg sa til ham at han kunne bare gå på dametoalettet, det er jo samme doer der, som det er på herretoalettet. Så da gikk han så glad. Og det var jo ingen som sa noe på det. Samma om man er en han, hun eller en hen, man veit jo selv hvem man er, og HVIS man ikke har funnet det ut, så er det bare å finne seg selv, det gjør alle.

  Nå har jeg sikkert ikke svart på noe av det du skrev, nå har jeg vel bare bablet ut mine meninger, som jeg som alltids gjør. Jeg er så laaaangt i fra å rakke ned på alle og enhver, det er ikke meningen at dette skulle være en negativ kommentar altså, bare så det er sagt! Nei, nå gir jeg meg, nå er jeg så sint på hun dama som satt ved siden av meg på skolen.

  Unnskyld hvis jeg har misforstått hele greia, eller at jeg har skrevet noe rart. Jeg er rar og jeg er ikke noe særlig politisk aktiv og ikke en feminist heller, så jeg veit svært lite om alt egentlig, men jeg liker å bli hørt da, selv om meningene mine kanskje ikke er så bra.

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Jeg leste det du skrev og så ble jeg forvirret på slutten. Er vi ikke egentlig enige da, at alle skal få være seg selv og at det ikke er noe stress og at det ikke er vår business å peke ut de som er annerledes enn oss selv? Usikker på hva du unnskylder deg for? Så vidt jeg ser så er vi enige? Eller var det kanskje du som misforsto meg?

 2. victoria avatar

  Jo, vi er kanskje enige, jeg har liksom helt falt ut av min egen kommentar, hah, flink as. Men hvis noen føler seg tråkket på, fordi jeg nesten rakka ned på besteforeldrene til noen, så må jeg bare beklage det, sånn, ferdig. finito.

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Nei, men sånn er det. Noen kommer til å føle seg tråkket på, men det må vi jo ikke være redde for. Det er jo som du sier, at generasjonene over oss er oppdratt på en helt annen måte, men nå lever vi i 2016, og det er på tide å innse at ting kanskje ikke er så A4 som man en gang trodde :)

 3. Caroline avatar

  Bra skrevet! Jeg blir utrolig oppgitt over hvor trangsynte mange folk er. At noen i 2016 tror at alle blir født enten som jente eller gutt er ganske lite opplyste, vil jeg påstå. :/

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Takk! Ja, jeg er helt enig. Vi har liksom utviklet oss ganske mye, og å tro at kjønn er like firkantet som Adam og Eva blir liksom helt feil. Greit å tenke sånn for 100 år siden, men i 2016, med så mye forskning bak oss? No no.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *