Bøkene jeg leser, leselisten - Carina Behrens, carinabehrens.com

Big Magic: Creative Living Beyond Fear (bøkene jeg leser #2)

Planen var at disse bokinnleggene skulle komme etter at jeg hadde lest tre/fire nye bøker, men i dag leste jeg ferdig en bok som fortjener sin helt egen anmeldelse. Jeg måtte bli hjemme fra jobb i dag fordi syk, så derfor hadde jeg en del tid på meg til å lese. Denne boken var ikke en bok jeg snublet over av ren tilfeldighet (som veldig mange av bøkene jeg leser), men en bok jeg lette etter i bokhandler her i Stockholm, og deretter brukte mine aller siste kroner på (med over en uke til neste lønn skulle tikke inn). Nemlig Big Magic: Creative Living Beyond Fear av Elizabeth Gilbert. Nok om det, les min anmeldelse under!

Big Magic: Creative Living Beyond Fear

forfatter: Elizabeth Gilbert | år: 2015 | sider: 276 | goodreads | ★★★★☆

Når jeg leser bøker liker jeg at ting blir skrevet som de er, rett frem med et direkte språk. Jeg er ikke fan av metaforer og sånt; lange, dype beskrivelser som går over flere sider når det kunne blitt skrevet med én setning. Sånt er det masse av i denne boka. Elizabeth Gilbert, forfatteren av blant annet «Eat, Pray, Love» (en bok jeg elsker), har skrevet om kreativitet og hvordan vi også kan leve et fryktløst og kreativt liv.

Som sagt er denne boka grunnlagt på alt sånt jeg egentlig ikke liker, men denne likte jeg veldig godt. Grunnen til at jeg gir den fire stjerner i stedet for tre er fordi den gjorde et inntrykk. Til tross for de mange og lange beskrivelsene og metaforene til Gilbert, var det faktisk mye av det hun sa som satte spor bakers i hjernebarken.

Big Magic: Creative Living Beyond Fear av Elizabeth Gilbert - Carina Behrens, carinabehrens.com

Ved hjelp av historier og fortellinger fra sitt eget kreative liv, samt fra hennes kreative venner og kollegaer, klarer Gilbert å forklare på en god måte hvordan det å leve et kreativt liv er hardt arbeid. Og hun gjør det ikke på en måte som skremmer deg VEKK fra det. Hun forklarer hvordan det er hardt arbeid fordi de fleste må lære seg kunsten å skrive/male/plante/hvaennduvilgjøre først, før du faktisk kan gjøre det bra.

Det er ikke nok å ville skrive, ta seg tid til å skrive og så være ferdig med å skrive og deretter få suksess. De fleste vil være kjempedårlige på å skrive når de først begynner, og som Gilbert sier, det kan ta mange år, kanskje lenger, å bli god på å skrive.

Hun forteller om hvordan hun allerede som tenåring bestemte seg for at det å skrive, det var det hun skulle gjøre med livet sitt, uavhengig om hun ble god, uavhengig om hun ble suksessrik, uavhengig om det tjente henne noe penger. Hun skulle skrive hver dag for resten av livet uansett og om hun var heldig nok så ville det også kunne betale for maten på bordet en dag. Elizabeth Gilbert skrev for seg selv, og det gjorde det lettere for henne å ikke gi opp når hun møtte motgang.

You might spend your whole life following your curiosity and have absolutely nothing to show for it at the end–except one thing, You will have the satisfaction of knowing that you passed your entire existence in devotion to the noble human virtue of inquisitiveness. And that should be more than enough for anyone to say that they lived a rich and splendid life.

Det er som Gilbert skriver: om du ikke skal drive med de kreative tingene du har lyst til, fordi du er redd for å feile… så da? Hva ellers skal du finne på? Med andre ord, det nytter ikke å ikke skape, fordi du er redd ingen vil like det du skaper. Vi som vil drive med kreative ting gjør det jo først og fremst fordi vi liker å drive med kreative ting… eller?

Kommentarer

3 kommentarer til “Big Magic: Creative Living Beyond Fear (bøkene jeg leser #2)”

 1. victoria avatar

  Bra noen leser bøker igjen, jeg har egentlig bare gitt opp, får heller spare til jeg skal på ferie eller noe sånt!

 2. Stine Friis avatar

  Ååh det er så sant. Redselen for ikke å prestere kan være ganske stor noen ganger. Og særlig rett etter å ha levert noe skikkelig bra så kommer tanken «tenk om jeg aldri lager noe så bra igjen».

  Men vi må jo bare fortsette! Det er dette vi kan og vil.

 3. Milla avatar

  Åh. Bøker. Eg e nødt te å begynna å lesa igjen. Og dine canva designs ass. Eg får det lissom ikje heilt te eg, haha. Fa..derullan asså. (prøve å venna av meg banning)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *