Mad Max: Fury Road plakat/poster - Carina Behrens, carinabehrens.com

La oss snakke ‘Mad Max: Fury Road’

Nå har jeg prøvd å samle tankene mine rundt ‘Mad Max: Fury Road’ i over én uke, og over 400 ord er forkastet. Jeg bestemte meg for å slette alt jeg hadde skrevet og starte på nytt. Hvorfor? Filmen gjorde rett og slett så stort inntrykk at jeg ikke helt vet hvor jeg skal begynne, fortsette eller avslutte. Men, jeg gjør et nytt forsøk.

I hovedrollene finner du Tom Hardy som Max, Charlize Theron som Imperator Furiosa og Nicholas Hoult som Nux. Det kunne kanskje ikke vært en bedre kombinasjon! Filmen tar plass i en apokalyptisk fremtid i ørkenen. Bensin og vann er mangelvare og det lille som finnes styres av Immortan Joe, en ekkel type med byller på ryggen, (kult)lederen for «The War Boys». Mad Max blir tatt til fange av disse akkurat i det en av dem, Furiosa (Theron), stikker av for å redde Immortan Joe’s unge sexslaver. Det hele leder til en veldig (veldig) lang kamp mellom godt og ondt.

‘Mad Max: Fury Road’ er en film alle trenger å se – også deg som egentlig ikke liker actionfilmer. Jeg tror dette er en film det er viktig at mange ser. Dere har sikkert fått med dere i media at filmen har veldig sterke kvinnefigurer i seg. Dette har regissør George Miller gjort så silkemykt at vi ikke engang tenker over at «oi, dette var en film med en sterk feministisk agenda» men på en måte som er så skjult at til og med noen av de verste anti-feministene ikke ville kunne reagert på det (selv om det faktisk var en gruppe anti-feminister som bestemte seg for å boikotte filmen – synd for dem, de vet ikke hva de går glipp av). Han sier selv at det aldri var menngen at filmen skulle ha et sterkt feministisk preg, men at det «bare ble sånn». På en pressekonferanse i Cannes sa han dette:

– Initially, there wasn’t a feminist agenda. […] I needed a warrior. But it couldn’t be a man taking five wives from another man. That’s an entirely different story. So everything grew out of that.

I den fjerde filmen om Max Rockatansky har Max selv fått en birolle… Mad Max har en birolle i sin egen film og resultatet er fantastisk forfriskende. Charlize Theron hadde dette å si om feministpreget over filmen til The Fresno Bee:

– I knew instantly from understanding the project that George had an innate understanding of what women represents to society and he wanted that to reflect in a post-apocalyptic world in the most truthful way possible. People keep saying ‘strong women’ but we are actually just women. We had a filmmaker that understood the truth of women is powerful enough and we don’t want to be put on pedestals or made to be unnaturally strong.

Dette ligner ingen actionfilm du har sett tidligere. Det var nok ikke noen ekstremt store forventninger da en ny film først ble annonsert. Selv var jeg ikke engang klar over det før traileren kom ut. Og da jeg så traileren visste jeg at jeg måtte se de gamle filmene (med Mel Gibson i hovedrollen) laget i 1979*, 1981 og 1985. Så jeg så de gamle filmene. De vil ikke falle under noen av mine «Beste filmer»-lister (til tross for Tina ♥︎ Turner), men de var underholdene nok. *Fun fact: Mad Max ble forbudt i mange land da den kom, inkludert Norge.

Det var nok mye skepsisme rundt at originalskaperen George Miller skulle få så mye kreativ frihet som han fikk med denne filmen, med tanke på fortiden hans. Visste du for eksempel at han ikke har laget en actionfilm siden den tredje filmen i Mad Max-serien kom i 1985?! Det er 30 år siden, det. I mellomtiden har han regissert tre barnefilmer og en film med Cher i en av hovedrollene. Han var med andre ord ikke akkurat en suksesshistorie in the making. Men, av en eller annen grunn så har George Miller klart å blåse oss alle av banen og motbevise alle som noensinne har hatt noen tvil (og de var det nok mange av).

‘Mad Max: Fury Road’ er en fantastisk intens film der det skjer noe bortimot hele tiden. Dette er ikke en film du ser på for å slappe av, for å si det sånn. Musikken, komponert av Tom Holkenborg aka Junkie XL, er overveldende – på en positiv måte. Den tar liksom over kroppen og sinnet og drar deg med inn i universet på skjermen foran deg. Og, det er en fyr som står på et biltak og spiller elektrisk gitar – kan det bli bedre? Nei, det kan faktisk ikke det, for tro meg, det hadde kanskje ikke funket noe annet sted, men her gjør det det!

Jeg skal prøve å runde av nå med dette; skal du se én actionfilm i år/dette tiåret, la ‘Mad Max: Fury Road’ bli den actionfilmen. Feminister, ikke-feminister og alle imellom – dette er en film for deg. Dette er en film for alle! Jeg sverger! Om du ikke liker ‘Mad Max: Fury Road’ og alt det den har å by på så er du rett og slett beyond hjelp. MEN, advarsel, har du problemer med hjertet er det kanskje ikke en god idé; selv satt jeg med det i halsen gjennom hele filmen…

Feminisme i Mad Max: Fury Road - Carina Behrens, carinabehrens.com

Kommentarer

6 kommentarer til “La oss snakke ‘Mad Max: Fury Road’”

 1. Caroline avatar

  Den SKAL jeg se!

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   BRA!

 2. Christian avatar
  Christian

  Åpenbart en «must see», selv om jeg ikke anså dette som en spesielt feministisk film ut i fra kjennskap til serien. Men det er jo hyggelig da, da går det ann å ta med seg noen :) Jeg har vel størst forventninger til en film som fra start til slutt består av ekte stunts, det er visst ikke brukt CGI i det hele tatt. Det er et artistisk grep man bør respektere i disse dager med data ditt og data datt, især hvis det er gjennomført og vellaget. Jeg gleder meg!

  1. Carina Behrens avatar
   Carina Behrens

   Nei, som jeg skriver over, så var det aldri ment å være en feministisk film og det er gjort på en måte som gjør at den holder seg tro til de gamle filmene – til tross for at Mad Max har en birolle i sin egen film! Dette er helt klart den beste i serien, og jeg tror nok mange vil si seg enige – til og med de som ikke kunne brydd seg mindre om feminisme og «sånne ting» :)

 3. Synne avatar

  Åh, den virker megaheftig! Takk for påminnelsen, jeg må prøve å få med meg denne på kino!

 4. youreageniusallthetime.com avatar

  Jeg skal se Mad Max på søndag! Gleder meg som en liten unge. Varmer opp med et par øller og Mad Max 1 først. Har aldri sett noen av dem før. Gleder meg til Charlize Theron, vært fan av henne siden Monster.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *