Birdman (Oscar 2015)

11 kommentarer
Film
Stillbilde fra filmen Birdman.

Jeg fortsetter å anmelde filmene som er Oscar-nominert til Beste film, og nummer to ut er Birdman, enda en film jeg kanskje ikke hadde sett om det ikke hadde vært for en nominasjon (og denne artikkelserien).

Birdman er en svart komedie som handler om Riggan (Michael Keaton), en utvaska skuespiller mest kjent for sin rolle som superhelten Birdman og ikke mye annet. Nå som han er eldre vil han bli tatt seriøs som regissør og skuespiller på teaterscenen på Broadway. Men Birdmans stemme – Riggans indre stemme – maser på han, forteller ham at han ikke er god nok, det er ikke dette fansen hans vil ha. Vi følger Riggan i dagene som leder opp mot den store premieren, med de oppturene og nedturene det innebærer.

Filmen er laget sånn at vi som ser på får inntrykk av at alt sammen er laget i ett klipp. Det er svært få steder vi får se noe kamerakutting og det er en kul effekt når du blir vant til det – i begynnelsen hadde jeg vanskelig for å blunke – men det er ikke tvil om at det er vakkert laget, selv om det ikke kan ha vært lett. (Men det skal jeg ikke synse om, se heller video her om hvordan Birdman ble laget.) Det føles som om man ser teater på film. Det er kult!

Mickael Keaton i Birdman-drakt.
Birdman hadde ikke vært det den er uten veldig gode skuespillerprestasjoner. Skuespillerne får virkelig testet evnene sine her og de skuffer ikke. I tillegg til Michael Keaton ser vi Emma Stone, Naomi Watts, Edward Norton og Zach Galifianakis. De gjør alle en god rolle, men noe, jeg klarer ikke sette fingeren på det, gjør at spesielt Watts setter et inntrykk hos meg. Det er som den gangen jeg så Funny Games for første gang – jeg husker at hun faktisk er en god skuespiller!

Regissør er Alejandro G. Iñárritu. Han er kjent for blant annet Babel (2006) og 21 Grams (2003) og en rekke annet. Iñárritu har en helt spesiell stil, en stil som får Birdman til å funke på en måte som ingen annen regissør kunne fått til.

Oppsummering av Birdman

Til tross mine lovord blir likevel Birdman litt for lang for meg. Med sine to timer skjer det egentlig ikke så mye. Det skjer mye samtidig som det ikke skjer så mye. Det kan hende en må ha mye filmkunnskap på forhånd for å forstå alle lagene, og det er det kanskje ikke så mange som har – inkludert meg selv. Filmen er fin, men den blir kanskje litt for utforskende?

Visstnok er Birdman er av Oscar-favorittene i år, men jeg vet ikke. Jeg har ikke sett alle de nominerte filmene enda, men selv om Birdman er en opplevelse og en fin film, er det ikke min favoritt så langt. Det kommer den nok heller ikke til å bli.

Jeg gir Birdman terningkast 4!

Birdman har norsk kinopremiere i dag, 6. februar.

Forresten, se hvilke andre jeg har anmeldt så langt.

Videoen er sponset.

Skribenten

Med en bachelor i journalistikk og visuelle medier har Carina klart å forville seg inn i den digitale verdenen, der hun trives best.

11 kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.