Coffee shop confessions

Besides being the online editor of a Norwegian interior design magazine (http://studiomag.no), I also work in a bar/coffee shop/restaurant as a bartender, coffee maker and «chef». I’ve been in the customer service business for a long time selling toys, books, and clothes, and one thing strikes me as common in the world of costumer service: mean costumers. Most people just don’t seem to like to smile, and they seem to think that everything wrong with the world is the person standing behind the counter’s fault. «You forgot to bring me a straw for my coffee? BURN IN HELL!!!»

I could have the worst day of my life, and still serve my customers with a cheezy smile. I could be bleeding out of my vagina and feel like I’m giving birth (you know, that time of the month) and I would still say thank you if a customer handed me one of their dirty glasses. One of my three boyfriends might have broken up with me, and I would still pretend that my customers don’t smell weird. It’s my job to be nice and polite to people, and I am. What makes people think that they don’t have to be nice to me back? Smelling like old spunk does not give them the right to talk to me like I’m the scum of the earth (which I am).

My point is . . . what’s the point? Why be so rude, and so mean to people working in stores and coffee shops? What do they get out of making innocent people cry? I remember when I was working in a book shop some years ago, and this man was buying some boxes (you know the ones where one box is inside a bigger box and so on). He yelled at me because the boxes were individually priced, and he actually literally made me cry. How is it my fault that the manufacturer of the boxes wanted them individually priced? All I did was stand there with my cheezy grin. Maybe he was pissed off because his wife left him. But then again, maybe his wife left him because he was pissed off. I don’t know. The whole incident left scars on my insides, and I am now a socially awkward freak. Unless I’m in work serving useless, rude people!


Publisert

i

av

Kommentarer

8 kommentarer til “Coffee shop confessions”

 1. Nina avatar

  I actually used to work in a nice little coffee shop/bakery a couple of years ago, and most of my costumers were sweet old ladies who wanted to chat no matter how long the line behind them was. Of course there was the occasional jerk who would complain about the prices as if I was responsible for the 24,- coffee, but those were luckily few and far between. (Although working at 1881 was a whole ‘nother story as to douchebag costumers..)

 2. Tone avatar

  Det der er så sant! Herlighet, det er mange fæle kunder.. Men jeg tror at sånne erfaringer i det minste gjør oss til hyggelige kunder ;) I og med at jeg vet hvor kjipt det er med teite kunder, så gjør jeg mitt beste for å være en eksemplarisk kunde når jeg selv er ute og kjøper et eller annet. Jeg sier til og med hei, og smiler til sure bussjåfører! Da har jeg god samvittighet resten av dagen ;)

 3. Luisa avatar

  Uff ja, det er så sant! Jeg har aldri fattet hvorfor så mange går rundt og er gretne og uhøflige, hva vinner de på det? Æsj, teitinger, til gjengjeld så antar jeg at måten de behandler andre på sier noe om hvordan de har det inni seg, så da er det jo bare synd på dem. Jeg vet selv at når jeg går rundt og er lei eller sur så har jeg det ikke godt, så hvorfor noen velger å bare være slik mot andre er helt uforståelig for meg. Jeg liker å smile, jeg liker å være høflig, jeg vil at folk skal tenke «for en hyggelig jente» etter at de har møtt meg, hvem vil ikke det liksom? Skulle ønske alle var som meg… da ville verden vært perfekt, eller? Hahah. Men ja, du ser poenget ;)

 4. Siv avatar

  Ah, hvorfor er ikke menneskeheten mer høflig? Helt enig. Selv om det er jobben deres betyr ikke det at folk trenger og være rappkjefta!

 5. SiriV avatar

  Haha, helt sant. En gang hadde jeg en kunde i bokhandelen som begynte å rope og kjefte fordi jeg ikke kunne gi han et bredt utvalg av «britiske krimbøker som utspiller seg på landet, med en kvinnelig detektiv som har store personlige problemer og et plot som omhandler menneskehandel. Og gjerne litt erotikk.»

 6. Kristina Kvåle avatar

  uff, folk altså! eg greier ikkje å vere frekk med dei bak disken eg, ser alltid for meg at dei spyttar i kaffien min eller legg alarmar i posen og anklagar meg for tjuveri om eg er det. så om eg kjem på kafeen du jobbar på kjem eg til å smile like cheesy til deg ;) berre at det ikkje hadde vore fake da, for det hadde vore awesom å drikke kaffi på kafeen du jobbar på ;)

 7. Henrik Thodesen avatar
  Henrik Thodesen

  Hei, flott blogg og virkelig sant og morsomt det du skriver her. Fikk frem et smil hos meg på denne søndagen og for det sier jeg, takk for det!

  Henrik

  1. Carina avatar
   Carina

   Henrik: Takk for det, veldig hyggelig å høre :)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *